
Hvad er stress
Stress er en belastningstilstand, som mærkes når de krav vi møder i livet – enten udefra eller indefra – overstiger vores mentale og fysiske ressourcer.
Ydre krav kan f.eks. være en kommende eksamensopgave, et usundt arbejdsmiljø eller krævende forhold og relationer. Indre krav er f.eks. alt for høje forventninger til os selv og faglig perfektionisme.
Vores stresssystem er en naturlig beskyttelsesmekanisme, der aktiveres når vi føler os overvældet eller truet. Systemet er evolutionært udviklet for at sikre vores overlevelse, og kan bringe os i én af tre tilstande: kamp, flugt eller frys/kollaps. Disse reaktioner hjælper os med hurtigt at håndtere akutte udfordringer.
Stress udløser bl.a. kortisol og adrenalin, og i korte presset situationer kan det være gavnligt, da det øger vores præstationsevne og fokus. Ved langvarig stress begynder vi at mærke stress symptomer, som kan påvirke vores logiske tænkning, følelsesregulering og immunsystem.
Stress symptomer
Eksempler på stress symptomer :
- Fysiske symptomer: Hovedpine, muskelspændinger, maveproblemer, træthed og hjertebanken.
- Følelsesmæssige symptomer: Irritabilitet, angst, nedtrykthed og humørsvingninger.
- Kognitive symptomer: Koncentrationsbesvær, hukommelsesproblemer og tankemylder.
- Adfærdsmæssige symptomer: Søvnproblemer, ændret appetit, misbrug og tilbagetrækning fra sociale relationer.
Alle stress symptomer varierer i styrke og det er vigtigt at få snakket med en professionel om behandling. Herunder også egen læge, hvis du måske skal sygemeldes.